H ψυχολογική διάσταση του ανδρικού προτύπου στα έργα του Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη
Ο καλλιτέχνης εστιάζει στον άνδρα και στο δράμα της ζωής του, όπου από τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ησίοδο στην Ανθρωπογονία, που παύει πλέον να συγκατοικεί με τους θεούς, η ύπαρξή του χαρακτηρίζεται από μια αέναη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη ζωή αλλά και το θάνατο.
Ο αποχωρισμός από το «θείο», που συμβολίζει πρωταρχικά τη θνητότητα καθώς και την απουσία της πατρικής φροντίδας από τη ζωή του άνδρα, τον οδηγεί σ’ έναν ατελείωτο Γολγοθά, σε μια πορεία μοναχική ανάμεσα σε αδιέξοδα, οδύνη, θυσίες και ενοχές.
Με εγκλωβισμένο το συναίσθημά του, που είναι και η πραγματική εσωτερική του δύναμη, παλεύει με αγωνία και χωρίς να ζητά βοήθεια για να αντιμετωπίσει το «θάνατο» σε μια αλληγορική μορφή, που μπορεί να είναι η συνεχής του θυσία, ο συνεχής συνειδησιακός του αγώνας γεμάτος ενοχές και καταστάσεις που δεν τον αφήνουν να είναι ο εαυτός του.
Στοιχεία όπως ο σταυρός και το αίμα, συμβολίζουν την άδικη θυσία του άνδρα μέσα από ένα ρόλο ευθύνης και προσφοράς, όπως και η θυσία του θεανθρώπου Ιησού.
Ο άνδρας, εκτεθειμένος στην κάθε απειλή συμβολιζόμενη με το μαύρο πουλί, συνήθως παρουσιάζεται από τον καλλιτέχνη γυμνός και άοπλος δίνοντας σκληρό αγώνα με όλα τα στοιχεία που τον περιτριγυρίζουν, είτε πρόκειται για στοιχεία της φύσης, είτε για την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την ψυχική της υπόσταση και τη συναισθηματική της κατάσταση.
Το έργο του ταλαντούχου καλλιτέχνη Γιώργου Πολ. Ιωαννίδη εκφράζει τον συνεχή αγώνα του άνδρα ανάμεσα στην ελπίδα, συμβολιζόμενη με παιδιά και άλογα στο έργο του «Δοξαστικόν» και στην αγωνία, που συμβολίζεται με όρνεα και αίμα στο έργο του «Ο Θάνατος της Αθωότητας» στην προσπάθειά του να βρει τον δρόμο για την «Ιθάκη».
Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, 2014
Ψυχολόγος — Οικογενειακή
Ψυχοθεραπεύτρια